Metodologia de testare BRIO

Brio se bazează pe o bancă imensă de itemi (probleme de rezolvat), calibrați pe populația școlară a României prin testarea în prealabil pe un număr foarte mare de elevi. În funcție clasa și de capitolele pe care elevul le selectează la începerea unui test Brio, sistemul alege în mod dinamic o serie de itemi iar aceștia se modifică în funcție de nivelul de performanță detectat. La finalul testării, sistemul oferă un raport care, fără să arate întrebările corecte sau greșite, prezintă în detaliu nivelul de pregătire al celui testat și oferă indicații pentru îmbunătățirea lacunelor identificate.

Brio este un sistem computerizat și se bazează numai la matematică pe o bancă de peste 20.000 de itemi (întrebări) care acoperă în totalitate programa școlară.

Din această bancă de itemi, pentru fiecare testare se alocă un număr de întrebări adecvate clasei și domeniilor selectate de elevul care a inițiat testul. Aceasta înseamnă că nici una din sesiunile de testare nu este identică alteia – un copil care dă de 10 ori la rând această testare nu va avea cu cea mai mare probabilitate o singură problemă comună în două teste.

Sistemul de testare este dinamic și are un număr mare de avantaje față de testele clasice.

Brio permite retestarea unui elev fără ca itemii să se degradeze prin expunere repetată, dar permite în același timp comparabilitatea perfectă a rezultatelor de la două testări. Deși nici un item nu este identic între două evaluări, modelele matematice pe care sistemul se bazează face ca acestea să fie egale ca dificultate.

Metoda Brio este dezvoltată de specialiști în psihometrie și profesori cu expertiză recunoscută, pe baza unor modele și proceduri statistice consacrate internațional și utilizate în prestigioasele teste GMAT, GRE și SAT.

Testele se bazează pe un model psihometric numit Teoria Răspunsului la Item (Item Response Theory, IRT).

Acest model psihometric calculează pentru fiecare întrebare un număr de trei parametri: ”dificultatea”, ”discriminarea” și ”probabilitatea ca răspunsul corect să fie ghicit”. De exemplu, dificultatea unui item este dată de numărul de elevi, de aceeași vârstă cu elevul care dă un anumit test, care au reușit să rezolve corect întrebarea respectivă. Dacă foarte mulți elevi rezolvă întrebarea corect, dificultatea ei este mică. Cunoașterea exactă a dificultății fiecărei întrebări și a altor parametri caracteristici pentru această întrebare permite modelarea matematică a competenței unui elev care este evaluat cu sistemul de testare Brio.

Toate problemele (întrebările) au fost cu grijă experimentate și calibrate pe eșantioane reprezentative de elevi, de la clasa I la clasa a XII-a.

Acest model psihometric nu poate funcționa decât dacă toți parametrii pentru toți itemii sunt cunoscuți în prealabil. De aceea, sistemul Brio a normat toate întrebările din banca de itemi pe un număr de peste 60.000 de elevi de vârstă școlară, grupați în eșantioane reprezentative pentru România de aproximativ 5.000 de elevi din fiecare clasă școlară, de la clasa I la clasa a XII-a.

Testele se calibrează automat în funcție de nivelul detectat al elevului.

Întrebările sunt selecționate în așa fel încât să fie și mai simple, și medii, și mai dificile. Ele sunt de asemenea selectate în așa fel încât să acopere cu grijă fiecare secțiune (capitol din programă) care se dorește testată. Din acest motiv, rapoartele Brio oferă detalii privind competența generală, dar și competențele specifice ale elevului testat.

 

Tu ce notă ai lua, dacă examenul ar fi mâine?

Află răspunsul chiar acum, cu primul test gratuit din partea Brio. Tu dai testul, noi îți dăm informații cheie: care este nivelul tău real, ce mai trebuie să înveți și ce loc ocupi la nivel național.

Testează gratuit

Blog

01.04.2017
Testare standardizată

Responsive image

Un proces de învățare corect începe cu o evaluare riguroasă. Ca să răspundă nevoii de a ști cu adevărat care este nivelul de cunoștințe și competențe ale unei persoane, eforturile experților în psihologie, statistică și matematică s-au concretizat în apariția testării standardizate. Mai mult

01.04.2017
Calendare evaluări naționale

Responsive image

La sfârșitul ciclului gimnazial, elevii se pregătesc pentru primele lor examene importante: Evaluările naționale la Matematică și Limba și Literatura Română. Mai mult

Testele BRIO sunt aprobate de

GAZETA MATEMATICĂ

Gazeta Mmatematica

 

SPONSOR FONDATOR

Gazeta Mmatematica
Responsive image

Copyright Brio 2018. Powered by MagicPixel