Ce este testarea educațională standardizată

DEZAVANTAJELE TESTELOR SUBIECTIVE

Un test obișnuit de la clasă, încropit și corectat de aceeași persoană, are o relevanță scăzută deoarece este influențat de blândețea sau severitatea celui care evaluează. În plus, atfel de teste nu ar trebui să conducă la compararea elevilor deoarece doi elevi care iau aceeași notă pot avea nivele și nevoi cu totul diferite.

CE ADUCE ÎN PLUS UN TEST STANDARDIZAT?

Spre deosebire de acestea, testele standardizate sunt alcătuite cu mare atenție de experți în psihometrie împreună cu specialiști în disciplina evaluată (matematică, română etc.) și au la bază un număr foarte mare de întrebări/ probleme, toate calibrate și testate înainte pe un grup de control relevant pentru cei care urmează să le utilizeze (de exemplu, întrebările din testele Brio au fost testate și calibrate pe eșantioane reprezentative cu elevi români din toate clasele).

Testele standardizate sunt de tip grilă și sunt corectate de computer. Prin urmare, rezultatele lor sunt obiective și lipsite de eroare.

Un alt avantaj major este faptul că ele permit comparația elevilor deoarece se raportează la o normă stabilită prin testarea anterioară pe grupul de control. Astfel, ele permit elevilor și părinților să afle poziția în raport cu alți elevi din alte școli sau din alte orașe iar profesorilor și directorii pot compara între ele diferite clase sau instituții școlare.

Principalele diferențe între testarea obișnuită și cea standardizată
  TEST OBIȘNUIT TEST STANDARDIZAT
Cum sunt alese subiectele? Aleatoriu, de către experți în disciplina evaluată. Pe baza unor proceduri statistice, de către experți în psihometrie + experți în disciplina evaluată.
Cine face evaluarea? O persoană (de multe ori aceeași care a compus subiectele). Computerul.
Cum sunt rezultatele? Subiective Obiective
În ce măsură acoperă materia? Incert În întregime
Cât de relevant este pentru nivelul elevului testat? Puțin relevant Foarte relevant
Permit sau nu comparația între elevi? Nu Da
 

Tu ce notă ai lua, dacă examenul ar fi mâine?

Află răspunsul chiar acum, cu primul test gratuit din partea Brio. Tu dai testul, noi îți dăm informații cheie: care este nivelul tău real, ce mai trebuie să înveți și ce loc ocupi la nivel național.

Testează gratuit

Blog

01.04.2017
Testare standardizată

Responsive image

Un proces de învățare corect începe cu o evaluare riguroasă. Ca să răspundă nevoii de a ști cu adevărat care este nivelul de cunoștințe și competențe ale unei persoane, eforturile experților în psihologie, statistică și matematică s-au concretizat în apariția testării standardizate. Mai mult

01.04.2017
Calendare evaluări naționale

Responsive image

La sfârșitul ciclului gimnazial, elevii se pregătesc pentru primele lor examene importante: Evaluările naționale la Matematică și Limba și Literatura Română. Mai mult

Testele standardizate oferă multiple avantaje celor care le utilizează:

SUNT OBIECTIVE ȘI IMPARȚIALE

Oferă măsurarea obiectivă, desprinsă de interesul cuiva, de incapacitatea de a alege itemii cei mai potriviți, de nivelul mai scăzut sau mai ridicat pe care îl impune sau practică un profesor, de interesele sau preferințele subiective pe care le poate avea o instituție sau o persoană, de principiile profesorului sau ale școlii.

SUNT LIPSITE DE EROARE

Asigură rezultate convergente pentru toți cei care dau testul, indiferent de momentul sau condițiile de testare.

SUNT VALIDE

Măsoară acele caracteristici pe care intenționează să le măsoare, le măsoară complet (nu omit componente) și nu măsoară nimic în plus.

SUNT CRITERIU DE PERFORMANȚĂ

Asigură o corelație mare între rezultatele la test și performanța viitoare, prezisă de test (de exemplu, performanța academică sau profesională).

Scop ultim al oricărui test educațional standardizat este acela de a oferi informație obiectivă, independentă, care să servească școlarilor evaluați, părinților și tutorilor, profesorilor, școlii și sistemului de educație în ansamblul său.

Testele BRIO sunt aprobate de

GAZETA MATEMATICĂ

Gazeta Mmatematica

 

SPONSOR FONDATOR

Gazeta Mmatematica
Responsive image

Copyright Brio 2018. Powered by MagicPixel