Sfaturile BRIO pentru BAC 2017 – Interviu cu prof. dr. Dragoș Iliescu

Înainte de marele examen, multe case adăpostesc un elefant în cameră: emoțiile pentru bacalaureat! Părinte, elev sau profesor, ori rudă cu oricare dintre aceștia din urmă, cu siguranță începutul lunii iunie vă surprinde în conversații despre bac, care se prelungesc cu emoții, curiozități și întrebări.

În redacția BRIO, subiectul este la fel de prezent, cu accent, desigur, pe proba de matematică. Pentru că la baza BRIO – Sistemul de Testare Standardizată a elevilor din România stă nevoia de a măsura, anticipa și îmbunătăți performanța elevilor români la proba de matematică la bacalaureat.

Pentru a face experiența examenului mai ușoară, l-am invitat pe domnul profesor doctor, Dragoș Iliescu, fondator BRIO, să răspundă la 5 întrebări despre bacalaureatul din 2017.

1. Ca să ai succes în viață, trebuie să fii cel mai bun. Știu cât de mult contează nota la BAC pentru viitorul copilului meu și vreau să mă asigur că face tot posibilul pentru a obține rezultatul maxim. Cum poate BRIO să anticipeze performanța la bac pentru copilul meu?

D.I: Trebuie să fii cel mai bun în primul rând în raport cu tine însuți. Tocmai de aceea, pe www.brio.ro, elevii care își testează cunoștințele în mod constant pot vedea printr-un grafic cum a evoluat performanța lor în timp, de la o testare la alta. Pentru că ceea ce încurajăm este atingerea potențialului maxim al fiecărui copil.

Așa că primul test Brio îi va spune unui elev care este nivelul său actual, punctele tari și punctele slabe, dar și unde ar trebui să mai lucreze pentru a îndrepta lacunele identificate. Însă acesta e doar primul pas, necesar dar nu suficient. Așa cum și un diagnostic trebuie urmat de tratament, pentru a vedea în ce măsură un elev a învățat între timp ceea ce nu știa, este nevoie de o nouă testare și de compararea rezultatelor. Până se ajunge la o performanță stabilă și mulțumitoare.

Și chiar dacă până la Bac mai e puțin timp, recomandăm elevilor să se testeze cu BRIO pentru că vor vedea exact capitolele care îi trag în jos și se pot concentra pe învățarea lor pentru a-și crește șansele la o notă bună.

2. Am încredere în copilul meu că se descurcă singur, dar mă îngrijorează că nu va avea o notă de trecere bună la bac și că îi va fi greu să intre la facultate. Cum pot afla cu BRIO dacă va lua bacul cu o notă de trecere bună?

D.I: Testele standardizate au o mare putere de predicție a performanței viitoare iar acest lucru este posibil datorită metodologiei pe care sunt dezvoltate. Ele sunt alcătuite de experți în psihometrie împreună cu specialiști în disciplina evaluată (matematică, română etc.) și au la bază un număr foarte mare de  probleme, toate calibrate și testate înainte pe eșantioane reprezentative cu elevi români din toate clasele. Chiar dacă niciun test nu îți poate spune ce notă va lua un elev la BAC deoarece acest lucru depinde de o mulțime de factori (inclusiv factori contextuali), rezultatele la o testare BRIO pot fi, după caz, un semnal de alarmă sau de bucurie relevant.

3. Învăț pentru mine, nu neapărat pentru școală. Prind repede materia și cred că am un nivel destul de bun în comparație cu ceilalți colegi. Dar aș vrea să știu, pentru mine, cât de bun sunt în realitate. Cum poate BRIO să îmi arate dacă am un nivel bun de cunoștințe înainte de BAC?

D.I: Pentru a stabili nivelul real al unui elev, avem nevoie de un reper. Cu alte cuvinte, avem nevoie să-l putem compara cu ceilalți școlari de aceeași clasă cu el, dar nu numai cei din clasa lui ci cei din toată țara. Exact asta face Brio.

Testele Brio au fost etalonate (testate și organizate în funcție de dificultate) pe un număr de peste 60.000 de elevi. Aceștia au fost grupați în eșantioane reprezentative pentru România, de peste 5.000 de elevi din fiecare clasă de la clasa I la clasa a XII-a.

De aceea Brio poate spune care este poziția unui elev comparativ cu toți elevii români de aceeași clasă cu el și face acest lucru sub formă de centilă, prin Scorul Brio. Poți afla deci dacă te situezi peste centila 80, de exemplu, și atunci înseamnă că 20% dintre elevii români de aceeași vârstă sunt mai buni decât tine iar 80% sunt mai slabi. Aceasta ar fi deci o veste foarte bună 😊 Și nicio altă formă de testare nu poate furniza această informație unui elev român.

BRIO® pentru BACALAUREAT  

Sistemul de Testare Standardizată BRIO își propune îmbunătățirea semnificativă a performanței elevilor români la matematică. Prin testele standardizate digitale care generează un raport detaliat, elevii pot afla care este stadiul lor real de pregătire: care sunt ariile cu rezultate bune (punctele tari) și ariile cu rezultate slabe (punctele vulnerabile). Astfel, elevii își pot testa cunoștințele pentru fiecare clasă și pot vedea capitolele unde mai au de învățat. Sistemul BRIO încurajează testarea repetată și funcționează ca un ghid util în pregătirea pentru examen.

Pe www.brio.ro, părinții și elevii deopotrivă pot urmări evoluția până la examen, accesând Panoul de Comandă care cuprinde grafice comparative și rapoarte detaliate. Testează-te cu BRIO și află cât de pregătit ești pentru BACALAUREAT și ce trebuie să înveți mai bine!

 Metoda BRIO® este dezvoltată de experți conform celor mai înalte standarde internaționale, utilizate și în prestigioasele teste GMAT, GRE și SAT. Ea funcționează simplu, prin achiziția unor „credite de testare” care se plătesc online, cu ajutorul cardului bancar.

Încearcă testul din Finala Brio Challenge! Timp de două săptămâni, testele sunt disponibile în platformă - secțiunea Contul meu – Încearcă testul din Finala Brio Challenge.